Bananowo-cynamonowe pączusie

4.5 (169 ocen)

Szybkie, bez wyrastania i wyrabiania, bez drożdży, gotowane w kilka chwil. Mają przyjemny posmak bananów i cynamonu. Są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 25 sztuk)

    Ciasto:
    2 średnie banany
    1 jajko
    1 łyżka octu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    200 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1-2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder i cynamon do oprószenia pączków
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Bananowo-cynamonowe pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier) wymieszać w misce. Banany obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree (do gładkości). Dodać jajko, ocet i jogurt naturalny, zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, ponownie zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie gęste jednolite ciasto.

    Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Z bananowego ciasta przy użyciu małej łyżeczki nakładać porcje i kłaść na olej (1 łyżeczka=1 pączuś). By ciasto nie kleiło się do łyżeczki, należy ją za każdym razem zanurzać w gorącym oleju. Uwaga!! Pod żadnym pozorem nie dosypujcie mąki! Pączki będą wtedy gumowate, a tego nie chcemy :). Pączusie smażyć do zezłocenia ze wszystkich stron (praktycznie same się obracają na oleju).

    Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem oraz cynamonem. Najlepsze tuż po usmażeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować