Bananowiec serowy

5 (193 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne i lekkie ciasto!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa śmietanowa:
    330m l śmietany 30%
    2 łyżki cukru
    Galaretka cytrynowa (może być inny smak)

    Masa bananowa:
    7 dużych bananów
    200g mielonego sera – może być z wiaderka
    3 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    1 galaretka cytrynowa
    5 łyżek kokosu
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowiec serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.
  • 3. Masa bananowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 szklanki wody. 4 banany obrać ze skórek i pokroić w kawałki. Ser utrzeć z cukrami, dodać pokrojone banany, zmiksować do powstania jednolitej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę przełożyć na zimne ciasto. Poukładać na masie pozostałe banany pokrojone w plasterki i wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać kokosem. Chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować