Bananowiec Pati

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny kakaowy biszkopt z masa bananową i herbatnikami. Pysznie smakuje i szybko znika ze stołu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 6 jajek

    - 1,5 szkl. cukru

    - 1,5 szkl. mąki

    - 2 łyżki kakao

    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Poncz:

    - około 3/4 szklanki herbaty cytrynowej

    Masa bananowa:

    - 500 ml śmietanki tortowej 36 %

    - 4 łyżki cukru pudru

    - sok z 1 cytryny

    - 5 bananów

    - 1 galaretka cytrynowa

    Dekoracja:

    - 10 opakowań herbatników ''Bebe'' (1 opakowanie= 4 sztuki)
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bananowiec pati - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bananowiec Pati 1. Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 35 x24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić. Nasączyć ponczem.
  • Bananowiec Pati 2. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać banany zmiksowane z sokiem cytrynowym na mus, zmiksować. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście i wyrównać. Ułożyć herbatniki i wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować