Bananowiec na zimno

4.5 (173 ocen)

  • 3 godz.

Bananowiec na zimno z Delicjami zatopionymi w galaretce, spód z czekoladowych biszkoptów zasmakuje każdemu. Doskonały dodatek do kawy czy herbaty.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa bananowa:
    Kg bananów
    ½ szklanki cukru pudru
    20 dag miękkiego masła
    Galaretka agrestowa+ 150 ml wody
    Masa serkowa:
    3 serki Danio waniliowe (3 x 140g)
    Galaretka cytrynowa + 125 ml wody
    Na wierzch:
    2 galaretki wiśniowe + 700 ml wody
    Paczka Delicji smak dowolny
    Na spód:
    Biszkopty czekoladowe
    Woda z sokiem cytrynowym do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-021raeo 1. Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy ( 25 cm) papierem do pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem.
  • image-1vhc2oq 2. Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam tłuczka do ziemniaków. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 150ml wrzątku i studzę. Miksuję masło z cukrem pudrem, następnie dodaję ugniecione banany i nadal miksuję, dodaję tężejącą galaretkę i miksuję do momentu aż składniki się połączą. Masę wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki.
  • image-2083k3e 3. Galaretkę cytrynową rozpuszczam w pół szklanki wrzątki, odstawiam aby lekko zastygła.
    Serki przekładam do miski i miksuję, dodaje tężejącą galaretkę, łączę całość. Wykładam na zastygniętą masę bananową. Chłodzę w lodówce.
  • image-24nycw7 4. Galaretki wiśniowe rozpuszczam w 700 ml wrzątku, lekko tężejącą zalewam poukładane na wierzchu deseru Delicje . Całość odstawiam do lodówki .
    Na koniec dekoruję i podaję.

Porady

Można użyć dowolnych galaretek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować