Bananowiec na zimno z Delicjami zatopionymi w galaretce, spód z czekoladowych biszkoptów zasmakuje każdemu. Doskonały dodatek do kawy czy herbaty.
3 godz.
Składniki:
Masa bananowa:
Kg bananów
½ szklanki cukru pudru
20 dag miękkiego masła
Galaretka agrestowa+ 150 ml wody
Masa serkowa:
3 serki Danio waniliowe (3 x 140g)
Galaretka cytrynowa + 125 ml wody
Na wierzch:
2 galaretki wiśniowe + 700 ml wody
Paczka Delicji smak dowolny
Na spód:
Biszkopty czekoladowe
Woda z sokiem cytrynowym do nasączenia
Bananowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy ( 25 cm) papierem do pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem.
2.Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam tłuczka do ziemniaków. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 150ml wrzątku i studzę. Miksuję masło z cukrem pudrem, następnie dodaję ugniecione banany i nadal miksuję, dodaję tężejącą galaretkę i miksuję do momentu aż składniki się połączą. Masę wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki.
3.Galaretkę cytrynową rozpuszczam w pół szklanki wrzątki, odstawiam aby lekko zastygła.
Serki przekładam do miski i miksuję, dodaje tężejącą galaretkę, łączę całość. Wykładam na zastygniętą masę bananową. Chłodzę w lodówce.
4.Galaretki wiśniowe rozpuszczam w 700 ml wrzątku, lekko tężejącą zalewam poukładane na wierzchu deseru Delicje . Całość odstawiam do lodówki .
Na koniec dekoruję i podaję.
Komentarze