Ciasto bananowe na kakaowych herbatnikach bez pieczenia

4.51 (180 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo pyszne i proste ciasto :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

    -2 paczki kakaowych herbatników
    -2 galaretki pomarańczowe
    -5 dużych bananów
    -250g masła lub margaryny
    -1 litr mleka
    -3 budynie śmietankowe po 40g
    -3/4 szklanki cukru
    -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały)
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe na kakaowych herbatnikach bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papirem do pieczenia lub folią.



    Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy.
    Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy.
    Wlewamy na gotujące się mleko.

    Ugotowany budyń studzimy
  • 2. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
    Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i miksujemy.

    Krem mamy gotowy :-)
  • 3. Dno blaszki wykładamy herbatnikami.


    Masę dzielimy na 2 części.
    Pierwszą część wykładmay na herbatniki i delikatnie rozsmarowujemy.


    na masę dajemy pokrojone w plasterki banany.


    Na banany wykładamy drugą warstwę herbatników, i znów dajemy na nie drugą część masy oraz banany.


    Tym razem banany smarujemy sokiem z cytryny.


    Ciasto wsadzamy do lodówki na około 1 godzinkę

    2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
    Studzimy.

    Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto.

    Ciasto zostawiamy na noc w lodówce.


    I gotowe :-)

    Jest wspaniałe
    Dobrze się kroi, i pięknie wygląda.
    Znacznie lepiej niż na zdjęciach :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować