-2 paczki kakaowych herbatników
-2 galaretki pomarańczowe
-5 dużych bananów
-250g masła lub margaryny
-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g
-3/4 szklanki cukru
-sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały)
Ciasto bananowe na kakaowych herbatnikach bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papirem do pieczenia lub folią.
Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy.
Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy.
Wlewamy na gotujące się mleko.
Ugotowany budyń studzimy
2.Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i miksujemy.
Krem mamy gotowy :-)
3.Dno blaszki wykładamy herbatnikami.
Masę dzielimy na 2 części.
Pierwszą część wykładmay na herbatniki i delikatnie rozsmarowujemy.
na masę dajemy pokrojone w plasterki banany.
Na banany wykładamy drugą warstwę herbatników, i znów dajemy na nie drugą część masy oraz banany.
Tym razem banany smarujemy sokiem z cytryny.
Ciasto wsadzamy do lodówki na około 1 godzinkę
2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
Studzimy.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto.
Ciasto zostawiamy na noc w lodówce.
I gotowe :-)
Jest wspaniałe
Dobrze się kroi, i pięknie wygląda.
Znacznie lepiej niż na zdjęciach :-)
Komentarze