Bananowiec

4.5 (173 ocen)

jest proste w przygotowaniu i można je jeść do woli.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru kryształu
    6 łyżek maki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa bananowa:
    6 białek
    3/4 kostki masła
    2 galaretki cytrynowe
    4 banany
    1/2 szklanki cukru pudru

    2 banany
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę z 5 łyżkami cukru kryształu. Dodajemy żółtka, proszek i mąkę, delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Przygotowujemy masę bananową. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy do białości z 1/2 szklani cukru pudru. Rozpuszczamy galaretki cytrynowe w 2 szklankach wody. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodajemy do piany ciągle ubijając . Pianę z galaretką dodajemy do masła, miksujemy i do tego dodajemy pokrojone w półplasterki banany. Mieszamy.
    Galaretkę agrestową rozpuszczamy.
  • 3. Biszkopt smarujemy masą , na nią dajemy banany pokrojone w plasterki i na to galaretkę agrestową. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować