Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wyśmienita uczta ceniących banan.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Jasne Ciasto:

    1 szklanka cukru

    1/2 szklanki mąki pszennej

    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    6 jajek

    6 łyżeczek oliwy

    3 łyżeczki octu

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto Kakaowe:

    3/4 szklanki mąki pszennej

    1/2 szklanki cukru

    250 g margaryny

    1 op.cukru waniliowego (16g)

    2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 1/2 łyżki mąki pszennej

    Ponadto:

    3 banany

    2 op.dowolnej galaretki

    bułka tarta do posypania foremki

    tłuszcz do wysmarowania blaszki

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzania:

    Jasne Ciasto:

    1.Białka ubić dodając cukier i po jednym żółtku.

    2.Wsypać mąkę z proszkiem wymieszać.

    3.Wlać oliwę oraz ocet

    4.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki o wymiarach 25x36cm.

    5.Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ciasto kakaowe:

    1.Białka ubić dodając cukier i po jednym żółtku

    2.Wsypać mąkę z proszkiem oraz kakao,wymieszać.

    3.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blaszki.

    4.Piec 25-30 minut w temp.180 stopni.

    Masa Budyniowa:

    1.Pół szklanki mleka wymieszać z mąką i cukrem waniliowym.

    2.Pozostałe mleko zagotować z cukrem.Dodać rozpuszczoną mąkę,mieszając.Gotować około 3 minut.

    3.Margarynę utrzeć.Dodawać stopniowo ostudzony budyń,ucierając.

    Bananowiec:

    1.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.Odstawić do wystygnięcia.

    2.Banany obrać pokroić w plastry.

    3.W ostudzonym cieśćie kakaowym za pomocą kieliszka,wyciąć otwory.

    4.Jasne ciasto posmarować masą.

    5.Przykryć ciemnym ciastem.W wycięte otwory włożyć plastry banana.

    6.Zalać tężejącą galaretką.

    7.Udekorować według uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy