BANANOWIEC

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.

Niezwykłe ciasto dla wszystkich lubiących banany

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    5 łyżek mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa bananowa:
    1 kg bananów
    0,5 szkl cukru
    20 dag masła
    1 galaretka – ulubiony smak

    Ponadto:
    Owoce do dekoracji
    2 galaretki o ulubionym smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190C ok.20 min. Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Wyjąć z piekarnika, ostudzić
  • 2. Przygotowanie masy bananowej:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Banany zmiksować w osobnym naczyniu dodać do utartego masła. Do masy dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na zimny biszkopt.
  • 3. 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Tężejące wylać na poukładane wcześniej na masie bananowej owoce. Trzymać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować