Bananowiec

0 (0 ocen)

Ciasto jest pyszne i znika w mgnieniu oka.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jaja, 1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa bananowa: 20 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, 1 kg bananów, 1 galaretka cytrynowa.
    Masa białkowa: 3 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 galaretka cytrynowa.
    Ponadto: 1 puszka brzoskwiń, 1 galaretka wiśniowa.
    Poncz:1/2 szklanki wody, 1/2 cytryny.

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem formę do pieczenia o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temperaturze 170'C. Ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać zmiksowane banany i tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Masę wylać na ostudzony i skropiony ponczem biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Wyłożyć na masę bananową. Brzoskwinie pokroić w plasterki ułożyć na masie białkowej, zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy