Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Dodać olej, spirytus i sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Odłożyć ok. 1/4 ciasta i do odłożonej części dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto jasne. Na wierzch kupkami kłaść ciasto ciemne. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Masa bananowa: galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. wody, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, powoli dodawać zblendowane banany a na koniec bardzo powoli wlewać zimną galaretkę.
3.Na ciasto wyłożyć masę bananową a na masie poukładać pokrojone w plastry banany. Całość zalać galaretką (rozpuszczoną w 3 szkl. wody). Ciasto schłodzic.
Porady
Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojowa.
Komentarze