Ciasto Bananowiec

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Dla tych co lubią banany idealne ... orzeźwiające :-) Ja w końcu dorwałam banany w promocji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt na tortownicę 24x34 cm :
    7 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. cukru kryształu
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka spirytusu
    sok z połowy cytryny
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

    masa bananowa:
    200 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    4 banany
    1 galaretka zielona

    dodatkowo:
    5 bananów
    2 galaretki zielone
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Dodać olej, spirytus i sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Odłożyć ok. 1/4 ciasta i do odłożonej części dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto jasne. Na wierzch kupkami kłaść ciasto ciemne. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Masa bananowa: galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. wody, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, powoli dodawać zblendowane banany a na koniec bardzo powoli wlewać zimną galaretkę.
  • 3. Na ciasto wyłożyć masę bananową a na masie poukładać pokrojone w plastry banany. Całość zalać galaretką (rozpuszczoną w 3 szkl. wody). Ciasto schłodzic.

Porady

Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować