Bananowiec

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Z przyjemnością gotuję i piekę dla moich bliskich. Bananowiec to mój ostatni słodki hit. Jest pyszny, łatwy, szybki i na każdą kieszeń. Wszyscy za nim przepadają.

Składniki:

  • ● 4 dojrzałe banany
    ● 1,5 szklanki mąki
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 11 dag masła
    ● 1 szklanka cukru
    ● 1,5 szklanki bakalii
    ● 2 jajka
    ● 1 łyżka masła i mąki pszennej do formy
    ● gotowy lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą, proszkiem do
    pieczenia i sodą oczyszczoną przesiewamy do miski. Dodajemy
    masło, cukier oraz bakalie
    i ucieramy.
  • Bananowiec 2. W oddzielnej misce ścieramy
    na tarce banany, dodajemy
    ubite jajka i delikatnie mieszamy
    z pozostałymi składnikami,
    aż masa będzie jednolita.
  • 3. Masę przekładamy do wysmarowanej
    masłem i wysypanej
    mąką keksówki. Pieczemy
    1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C. Lukier
    przygotowujemy według
    przepisu na opakowaniu i polewamy
    ostudzone ciasto. Najlepsze
    jest po dwóch dniach
    od upieczenia i długo zachowuje
    świeżość.

Porady

● Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. ● Oprócz bakalii do ciasta możemy również dodać kandyzowane wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować