Bananowa szarlotka

5 (171 ocen)

Ciasto po prostu rewelacyjne! Idealne połączenie jabłek i soku bananowego...

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag margaryny Palmy z murzynkiem,
    jajko,
    1i1/2 szkl. mąki,
    1/2 szkl. cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek,
    cukier waniliowy,
    sok z 1/2 cytryny,
    3 łyżki cukru,
    łyżeczka cynamonu.

    Masa bananowa:
    3 szkl soku bananowego,
    3 budynie śmietankowe,
    2 łyżki cukru.

    Dodatkowo:
    1/2 l śmietanki 30%,
    2 śmietan-fixy,
    łyżka cukru pudru,
    5 dag płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy o wym. 25x36cm i nakłuć wdelcem.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem, zasypać cukrami i odstawić na 5 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z cynamonem i wyłożyć na cieście.
  • 3. Na soku z cukrem ugotować budynie. Lekko przestudzić i wyłożyć na jabłka. Piec ok. 30 min w temp. 170st.
  • 4. Śmietankę ubić z pudrem i fixami. Wyłożyć na zimne ciasto. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, rozsypać na wierzchu szarlotki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować