Bananowa fantazja

4.49 (148 ocen)

Kakaowy biszkopt z bananami zatopionymi w serowo-śmietankowej masie. Ciasto jest pyszne, nie za słodkie, wspaniale się prezentuje

Składniki:

  • Składniki:
    biszkopt ( upiec 2 takie biszkopty)

    - 4 jajka
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 3 czubate łyżki mąki pszennej
    - 2 pełne łyżki ciemnego kakao
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:

    - 4-5 bananów
    - 500 g twarożku w wiaderku
    - 400 g śmietany kremówki
    - 3 śmietanfixy
    - 2 łyżki cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - sok z cytryny

    dodatkowo:
    -polewa czekoladowa
    - kilka plasterków banana
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Jajka utrzeć z cukrem, aż masa będzie gęsta i biała. Następnie przesiać obydwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy z jajek.Formę prostokątną wysmarować masłem (tylko dno!) i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-35 minut.
  • 2. Twaróg z wiaderka utrzeć z cukrami. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę ze śmietanfixami . Po ubiciu wmieszać delikatnie do sera. Banany obrać pokroić w grubsze talarki, skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Biszkopt posmarować lekko masą, ułożyć plasterki bananów, przykryć drugą warstwą masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch lekko posmarować masą, udekorować polewą czekoladową i krążkami bananów.

Porady

Przed podaniem warto ciasto schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować