Ciasto bananowa Delicja

4.5 (172 ocen)

Pyszne i orzeźwiające ciasto bez pieczenia. Idealne w upalne, letnie dni.

Składniki:

  • duże opakowanie kakaowych herbatników
    1 l mleka
    3 budynie waniliowe
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki brzoskwiniowe
    4-5 bananów

    bita śmietana i mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Galaretki Herbaty

Ciasto bananowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy je w 3 szklankach gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć.
    Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach, gdy budyń lekko przestygnie, wylać połowę na herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł. 3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawić do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało.
    Przed podaniem każdy kawałek udekorować bitą śmietaną, plasterkiem banana i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Galaretka Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować