banan w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

najsmaczniejsze podane na ciepło polane sosem waniliowym

  • 60 min

Składniki:

  • mąka 200 gr
    drożdże suche 1/2 opakowania
    cukier 40 gr
    mleko 100 ml
    banan 1 sztuka duży
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    jajka 2 sztuki

Banan w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę przesiewam ,dodaję drożdże ,jajka roztrzepuję z cukrem i ciepłym mlekiem ,dodaję do mąki wyrabiam ciasto,ciasto zakrywam ściereczka żeby nie obsychało i zostawiam na 50 minut w ciepłym miejscu ,banana obieram i kroję na cząstki, z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego spłaszczam i kładę banana ,formuję kulki odkładam na blat posypany mąką na 30 minut ,na rozgrzany tłuszcz wrzucam pączki, smażę na złoty kolor ,po usmażeniu odsączam z tłuszczu . posypuję cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy