Balowa Celineczka

4.44 (170 ocen)

Wykwintne i bogate ciasto zadowoli każde podniebienie

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    1/4 szkl cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masło

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Galaretka cytrynowa (może być inny smak)

    Dodatkowo:
    Paczka krakersów
    Paczka herbatników
    Dżem porzeczkowy
    Puszka karmelu lub słoik Nutelli
Wystaw ocenę:

4.44 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Balowa celineczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Białka ubić. Gdy będą sztywne dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dawać kolejno po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem i kakao wymieszać łyżką. Upiec.
  • 2. Przygotowanie masy budyniowej:
    Z 0,5 l mleka odlać 0,5 szkl mleka i wymieszać w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mąki rozrobione w mleku chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z masłem.
  • 3. Przygotowanie masy śmietanowej:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie:

    Biszkopt – dżem – masa budyniowa – herbatniki – karmel – krakersy – dżem porzeczkowy – śmietana

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy herbatniki i krakersy nawilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować