Balowa celineczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić. Gdy będą sztywne dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dawać kolejno po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem i kakao wymieszać łyżką. Upiec.
2.Przygotowanie masy budyniowej:
Z 0,5 l mleka odlać 0,5 szkl mleka i wymieszać w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mąki rozrobione w mleku chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z masłem.
3.Przygotowanie masy śmietanowej:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.
Komentarze