Baletki z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje ukochane polskie ciasteczka! U siebie niestety nie mogę ich dostać, ale co to za problem zrobić je samemu? Zaledwie 5 składników potrzebnych do ich upieczenia, a smak.. lepszy niż z niejednej cukierni! Po więcej zapraszam na : chceupiec.blogspot.com!

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    125 g cukru
    125 g mąki
    mak do posypania
    marmolada do przełożenia (u mnie różana)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baletki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy, dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca masa. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na wolniejszych obrotach. Odkładamy mikser i dodajemy, też łyżka po łyżce, mąkę. Delikatnie mieszamy, by piana nie opadła.
  • 2. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką lub do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy ciasteczka i posypujemy makiem, Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Odkładamy do wystygnięcia. Przekładamy marmolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować