Bakłażany zapiekane z szynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

danie z kuchni hiszpańskiej na 4 osoby

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 bakłażany, 8 plastrów szynki westfalskiej, 8 plastrów bekonu, 8 plastrów ostrego sera żółtego, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Bakłażany zapiekane z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć, odciąć ogonki. W 6 miejscach zrobić nacięcia do 3/4 średnicy bakłażana. Posolić, ułożyć na sicie, odstawić na 30 minut. W nacięcia włożyć na przemian plasterki szynki, bekonu i sera żółtego. Bakłażany skropić oliwą, położyć na blasze. Polać białym winem i posypać pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i włożyć bakłażany. Piec 35 minut. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 180 stopni. Podawać bardzo gorące.

Porady

Szynkę westfalską można zastąpić polędwicą sopocką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy