Przez pewien czas pracowałam jako pilot wycieczek zagranicznych i przy okazji podróży zbierałamegzotyczne przepisy. Ta potrawa jest u nas zupełnie nieznana, a ja jadłam ją w Baku.
Składniki:
● 70 dag karkówki
● 30 dag pieczarek
● cebul a
● 2 ząbki czosnku
● szczypta gałki muszkatołowej
● bulion w kostce
● 1/2 szkl. wody
● ziele angielskie
● liść laurowy
● pieprz
● 2 papryki (żółta i czerwona)
● oliwa
● 3 pomidory
● 2 bakłażany
Bakłażany z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w 5-cm kostkę i rozbijamy. Rumienimy na oliwie na małej patelni. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2szkl. wody i wlewamy do mięsa. Dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela ang., pieprz i gałkę muszkatołową. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do głębokiej patelni, w której będziemy układać kolejne warstwy potrawy.
2.Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w krążki cebulę. Dodajemy
przepuszczony przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Układamy na mięsie. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i układamy jako kolejną warstwę.
3.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w paski. Podsmażamy na patelni na łyżce oliwy. Rozkładamy równomiernie na warstwie pieczarek.
4.Bakłażany oczyszczamy, kroimy w 3-cm plastry i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy z obu na stron. Wykładamy na paprykę jako kolejną warstwę.
5.Pomidory obieramy, kroimy w plastry i układamy na bakłażanach. Solimy.
6.Całość dusimy 5-10 minut. Możemy podać w patelni, w której danie było przygotowywane.
Komentarze