Bakłażany z farszem pomidorowym i mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ. 4 połówki bakłażanów pieczemy 10 minut w temperaturze 180 °C.
2.Farsz pomidorowy: połowę miąższu mieszamy z pomidorami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Smażymy na oliwie. Doprawiamy. Na upieczone bakłażany wykładamy farsz, posypujemy serem. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
3.Farsz mięsny: mięso podsmażamy na oliwie (ewentualnie dodajemy resztę miąższu z bakłażanów). Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą i curry. Faszerujemy pozostałe bakłażany. Pieczemy ok. 40 minut w 180 °C. Posypujemy serem. Dekorujemy bazylią i natką.
Komentarze