Bakłażany z farszem pomidorowym i mięsnym

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Iwona Sosnowska wraz z malutką Oliwią i mamą Hanną zaprosiły nas na wspaniały posiłek z faszerowanymi bakłażanami w głównej roli.

Składniki:

  • ● 4 duże bakłażany
    ● oliwa
    Farsz pomidorowy:
    ● 70 dag pokrojonych pomidorów bez skórki
    ● 2 łyżeczki suszonej bazylii
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● 4 łyżki startego żółtego sera (ok. 5 dag)
    Farsz mięsny:
    ● 10-15 dag mielonego mięsa drobiowo-wieprzowego
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżeczki curry
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 4 łyżki żółtego sera
    ● natka pietruszki i bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany z farszem pomidorowym i mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ. 4 połówki bakłażanów pieczemy 10 minut w temperaturze 180 °C.
  • 2. Farsz pomidorowy: połowę miąższu mieszamy z pomidorami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Smażymy na oliwie. Doprawiamy. Na upieczone bakłażany wykładamy farsz, posypujemy serem. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
  • 3. Farsz mięsny: mięso podsmażamy na oliwie (ewentualnie dodajemy resztę miąższu z bakłażanów). Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą i curry. Faszerujemy pozostałe bakłażany. Pieczemy ok. 40 minut w 180 °C. Posypujemy serem. Dekorujemy bazylią i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso Pomidor Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować