Bakłażany nadziewane po grecku

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Wegetariańska potrawa stosowana u greków, który otrzymałam od znajomej.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 bakłażany

    1 cebula

    1 czerwona papryka

    150g pieczarek

    1 pomidor

    50g żółtego sera

    200 g sera feta

    garść posiekanego koperku

    4 łyżki oliwek z oliwek

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany nadziewane po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wycinamy miąższ tak aby wytworzyć rynienkę. Miąższ odkładamy a bakłażany smarujemy olejem , posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 180 stopni. Miąższ z bakłażanów i pozostałe warzywa kroimy w kostkę , obsmażamy na oliwie z oliwek i mieszamy ze startym żółtym serem. Dodajemy koperek i przyprawy. Przygotowany farsz układamy na podpieczonych bakłażanach. Ser feta ścieramy na grubej tarce i posypujemy bakłażany. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 15 min.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować