dla 3-4 osób
3 bakłażany średniej wielkości
1 por-biała część
200 g pieczarek
150 g ryżu (1,5 woreczka)
sól
pieprz
kostka grzybowa
łyżka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oliwy
Bakłażany faszerowane ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować do miękkości. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Wydrążone bakłażany oprószyć solą. I odczekać aż puszczą sok.
2.Pora pokroić w pół talarki a pieczarki posiekać. Podsmażyć razem z porem na odrobinie oliwy i połową kostki grzybowej, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Następnie dodać pokrojone środki bakłażanów. Smażyć do odparowania wody, na koniec dodać ryż.
3.Gotowym farszem napełniać bakłażany i piec ok 20-30 min w temperaturze ok 200 stopni. Doskonale smakują polane sosem grzybowym.
Komentarze