Bakłażany faszerowane ryżem i pieczarkami

4.48 (153 ocen)

Fajny i pyszny sposób na letni obiad.

Składniki:

  • dla 3-4 osób
    3 bakłażany średniej wielkości
    1 por-biała część
    200 g pieczarek
    150 g ryżu (1,5 woreczka)
    sól
    pieprz
    kostka grzybowa
    łyżka ziół prowansalskich
    3-4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Bakłażany faszerowane ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażany 1. Ryż ugotować do miękkości. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Wydrążone bakłażany oprószyć solą. I odczekać aż puszczą sok.
  • 2. Pora pokroić w pół talarki a pieczarki posiekać. Podsmażyć razem z porem na odrobinie oliwy i połową kostki grzybowej, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Następnie dodać pokrojone środki bakłażanów. Smażyć do odparowania wody, na koniec dodać ryż.
  • Faszerowane bakłażany ryżem i pieczarkami 3. Gotowym farszem napełniać bakłażany i piec ok 20-30 min w temperaturze ok 200 stopni. Doskonale smakują polane sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować