Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 20 min

smaczna i można samemu urozmaicać te potrawe

  • 20 min

Składniki:

  • 5 bakłażanów, 2 szklanki ugotowanego ryżu, ok. 400g mielonego mięsa, cebula, 2 duże pomidory, 2 jajka, natka pietruszki, ok 250ml śmietany 18%, sól, pieprz i kilka łyżek oleju

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany obmyć i poprzekarawać wzdłuż na pół, wybieramy miąż, następnie łódeczki z bakłażana solimy i odstawiamy tak na ok pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i suszymy.
    Farsz: posiekaną i podsmażoną na oleju cebule, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną pietruszke dobrze wymieszać
    Nadziewamy farszem bakłażany, na wierzch kładziemy plastry pomidora. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku w tem. 180C. Pod koniec zapiekania polewamy śmietanką.
  • 2. Przed podanie posypać natką pietruszki

Porady

Można tym farszem nadziać cukinie, a pomidory można pokroić i dodać do farszu, można też posypać serem żółtym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy