Bakłażany faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany opłukać, przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z posiekanym miąższem bakłażana przesmażyć na oleju na złoty kolor.
2.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Na rozgrzanym oleju usmażyć zmieloną wieprzowinę i pokrojony w plastry pasztet. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i pastę pesto. Doprawić solą i pieprzem.
3.Połączyć farsz mięsny z przesmażonym farszem z bakłażana i cebuli. Bakłażany napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć na każdej połówce wiórki z masła i posypać z parmezanem.
4.Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać z sosem pomidorowym i z pieczywem.
Komentarze