Bakłażany faszerowane

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Faszerowany bakłażan jest doskonałą przystawką lub samodzielnym daniem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan: 2 sztuki
    - wieprzowina: 10 dekagramów
    - pasztet drobiowy: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - czerstwa bułka: 1 sztuka
    - mleko: 100 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - utarty parmezan: 2 pęczki
    - pesto: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - olej do smażenie: 2 łyżki

Bakłażany faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany opłukać, przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z posiekanym miąższem bakłażana przesmażyć na oleju na złoty kolor.
  • 2. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Na rozgrzanym oleju usmażyć zmieloną wieprzowinę i pokrojony w plastry pasztet. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i pastę pesto. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Połączyć farsz mięsny z przesmażonym farszem z bakłażana i cebuli. Bakłażany napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć na każdej połówce wiórki z masła i posypać z parmezanem.
  • Faszerowany bakłażan 4. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać z sosem pomidorowym i z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy