Bakłażanowe ruloniki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry (potrzeba 8 plastrów ze środka) - najlepiej zrobić to za pomocą szatkownicy do warzyw. Plastry bakłażana solimy z obu stron i odkładamy na ok. 60 minut. Odlewamy sok, a plastry osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdy plaster smarujemy cienko oliwą z obu stron. Plastry bakłażana układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 minut (można je też lekko opiec na grillu). Studzimy.
2.Paprykę słodką i chili oraz szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekaną pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Farsz dzielimy na 8 części, z każdej formujemy wałeczek, który układamy na szerszym końcu plastra bakłażana. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.
3.Ruloniki układamy w formie wysmarowanej cienko oliwą i również smarujemy je oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 20 minut pod przykryciem, a następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy na ciepło, z ziemniakami i dowolną surówką, lub na zimno.
Komentarze