Lato to idealny czas na przygotowanie szybkich i smacznych przekąsek. "Pizzerinki" te mogą stanowić przekąskę na piknik lub być oryginalnym daniem z grilla (wówczas przygotowujemy je na grillu).
Składniki:
Składniki:
• 1 duży bakłażan,
• 25 dag schabu,
• 25 dag pieczarek,
• 15 dag sera żółtego (składnik dodatkowy),
• Papryka oraz bazylia do dekoracji,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej do smażenia
Bakłażanowe "pizzerinki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy do smaku.
Opłukane i osuszone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy przyprawami i smażymy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.
2.Bakłażana kroimy w plastry (około 8 mm). Plastry nasalamy i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie osuszamy je z wody, która wypłynęła.
Plasterki układamy w piekarniku. Pieczemy same około 10 minut w 180°C. Gdy delikatnie się zapieką nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz. Całość zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera, który doskonale zwiąże składniki.
3.Gotowe pizzerinki dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz listkami bazylii.
Podajemy na ciepło.
Komentarze