Bakłażanowe "pizzerinki"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lato to idealny czas na przygotowanie szybkich i smacznych przekąsek. "Pizzerinki" te mogą stanowić przekąskę na piknik lub być oryginalnym daniem z grilla (wówczas przygotowujemy je na grillu).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duży bakłażan,
    • 25 dag schabu,
    • 25 dag pieczarek,
    • 15 dag sera żółtego (składnik dodatkowy),
    • Papryka oraz bazylia do dekoracji,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Bakłażanowe "pizzerinki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy do smaku.
    Opłukane i osuszone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy przyprawami i smażymy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.
  • 2. Bakłażana kroimy w plastry (około 8 mm). Plastry nasalamy i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie osuszamy je z wody, która wypłynęła.
    Plasterki układamy w piekarniku. Pieczemy same około 10 minut w 180°C. Gdy delikatnie się zapieką nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz. Całość zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera, który doskonale zwiąże składniki.
  • 3. Gotowe pizzerinki dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz listkami bazylii.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować