Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Przystawka, która zachwyci najbardziej wybrednych. Banalne wykonanie, rozpieszczające podniebienie...Włoska klasyka, a bardziej szczegółowo - sycylijska.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 bakłażany,
    3 świeże pomidory,
    garść świeżej bazylii,
    mozarella,
    parmezan,
    sól, pieprz,
    oliwa z oliwek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażanowe piramidki - parmigiana di melanzane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć. Posmarować z obu stron oliwą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać posiekana bazylię i doprawić. Połowę bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć połowę pomidorów, położyć plasterek mozarelli, posypać parmezanem. Na wierzch ułożyć w takiej samej kolejności drugą warstwę. Zapiekać do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować