115 g ryżu
2 bakłażany średniej wielkości, pokrojone wzdłuż na plastry
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
115 g pieczarek, w plasterkach
45 ml oliwy z oliwek
75 g sera cheddar
1 jajko, lekko ubite
sól i pieprz
Bakłażanowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i odłożyć. Wydrążyć środek bakłażana i posiekać. Sparzyć wydrążone bakłażany (łódeczki) we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie odwrócić do góry nogami.
Podsmażyć środek bakłażana, cebulę, czosnek, paprykę i grzyby w niewielkiej ilości oleju, około 5 minut. Wymieszać ryż, ser, jajko i przyprawić. Ułożyć łódeczki w żaroodopornym naczyniu. Nałożyć nadzienie do środka.
Rozgrzać piekarnik do 190oC i piec bakłażany przez około 25 minut, aż do nadzienie się zapiecze.
Komentarze