Bakłażan zapiekany z serami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bakłażany z serem to jedno z ulubionych gruzińskich dań mojej rodziny

Składniki:

  • ● 50 dag bakłażanów
    ● 2 łyżki mąki
    ● 15 dag śmietany 18-proc.
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 10 dag bryndzy
    ● cebula
    ● marchewka
    ● pęczek kolendry lub natki pietruszki
    ● 5 łyżek oleju
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan zapiekany z serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany obieramy i kroimy
    w plasterki. Solimy i odstawiamy
    na 20 minut. Osączamy.
    Obtaczamy w mące,
    smażymy na 2 łyżkach oleju.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy.
    Szklimy na oleju. Marchewkę
    obieramy i ścieramy na
    tarce o dużych oczkach. Dodajemy
    do cebuli. Dusimy
    ok. 5 minut, doprawiamy
  • 3. Śmietanę mieszamy
    z koncentratem. Żółty ser
    i bryndzę ścieramy na tarce.
    W żaroodpornym naczyniu
    układamy warstwami: 1/3
    cebuli i marchewki, 1/3 plastrów
    bakłażana, 1/3 śmietany
    oraz 1/3 serów. Czynność
    dwukrotnie powtarzamy. Posypujemy posiekaną
    kolendrą. Pieczemy ok.
    20 minut w temp. 180 °C.

Porady

Potrawę można też wyłożyć na dużą patelnię i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować