Bakłażan zapiekany z serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany obieramy i kroimy
w plasterki. Solimy i odstawiamy
na 20 minut. Osączamy.
Obtaczamy w mące,
smażymy na 2 łyżkach oleju.
2.Cebulę obieramy i kroimy.
Szklimy na oleju. Marchewkę
obieramy i ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Dodajemy
do cebuli. Dusimy
ok. 5 minut, doprawiamy
3.Śmietanę mieszamy
z koncentratem. Żółty ser
i bryndzę ścieramy na tarce.
W żaroodpornym naczyniu
układamy warstwami: 1/3
cebuli i marchewki, 1/3 plastrów
bakłażana, 1/3 śmietany
oraz 1/3 serów. Czynność
dwukrotnie powtarzamy. Posypujemy posiekaną
kolendrą. Pieczemy ok.
20 minut w temp. 180 °C.
Porady
Potrawę można też wyłożyć na dużą patelnię i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut.
Komentarze