Bakłażan zapiekany z gulaszem sojowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciekawa propozycja dla wielbicieli soi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • bakłażan
    opakowanie kotletów sojowych
    sól, pieprz
    1 cebula
    dwie marchewki
    słodka papryka
    suszone zioła
    przecier pomidorowy - 50 gram

Bakłażan zapiekany z gulaszem sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety sojowe pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
    Do garnka wlać 1/2 litra wody i wrzucić kotlety oraz marchew. Gotować aż kotlety zmiękną. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oliwy.
    Dodać ją go gulaszu. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i przecier pomidorowy.
  • 2. Bakłażana przekroić na pół. Miąższ wydrążyć. Przekrojone połówki dość mocno posolić i odwrócić tak, by sok mógł swobodnie wypłynąć.
  • 3. Po około 15 minutach bakłażany przepłukać zimną wodą i lekko oprószyć przyprawami. Gulasz nakładać do wydrążonych połówek.
  • 4. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20-25 minut w 200 stopniach

Porady

Zamiast przecieru pomidorowego można użyć słodkiej śmietany. Wtedy gulasz będzie miał delikatniejszy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy