Bakłażan zapiekany z gulaszem sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety sojowe pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
Do garnka wlać 1/2 litra wody i wrzucić kotlety oraz marchew. Gotować aż kotlety zmiękną. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oliwy.
Dodać ją go gulaszu. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i przecier pomidorowy.
2.Bakłażana przekroić na pół. Miąższ wydrążyć. Przekrojone połówki dość mocno posolić i odwrócić tak, by sok mógł swobodnie wypłynąć.
3.Po około 15 minutach bakłażany przepłukać zimną wodą i lekko oprószyć przyprawami. Gulasz nakładać do wydrążonych połówek.
4.Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20-25 minut w 200 stopniach
Porady
Zamiast przecieru pomidorowego można użyć słodkiej śmietany. Wtedy gulasz będzie miał delikatniejszy smak.
Komentarze