Bakłażan z pikantnym kurczakiem zapieczony z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka przyprawiamy co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem dania - kroimy go w drobną kostkę, nacieramy solą, chili i zasypujemy dużą ilością czubrycy czerwonej, a następnie chowamy do lodówki.
2.Kiedy mięso już wyraźnie przejdzie aromatem przypraw, podsmażamy je razem z drobno posiekaną cebulką i pokrojoną w kostkę papryką. Możemy wlać na patelnię odrobinę wody i chwilę poddusić. Zawartość patelni przyprawiamy pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.
3.W między czasie bakłażana przekrawamy w pół i wydrążamy na małe "łódeczki", do których następnie wsadzamy gotowy farsz.
4.Na dużych oczkach tarki ucieramy mozzarellę i posypujemy nią obie połówki.
5.Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut, przed wyjęciem sprawdzamy czy kabaczek jest wystarczająco miękki w środku (skóra będzie wciąż dość twarda).
Komentarze