Bakłażan z pikantnym kurczakiem zapieczony z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Lekka i treściwa potrawa, pieczony bakłażan z pikantnym farszem z kurczaka, cebulki i papryki, wszystko to pod przykryciem z utartej mozzarelli.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - pierś z kurczaka: 100 gramów
    - cebula: 40 gramów
    - papryka czerwona: 50 gramów
    - ser mozzarella light: 70 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - chili pieprz cayenne: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - czubryca czerwona: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan z pikantnym kurczakiem zapieczony z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przyprawiamy co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem dania - kroimy go w drobną kostkę, nacieramy solą, chili i zasypujemy dużą ilością czubrycy czerwonej, a następnie chowamy do lodówki.
  • 2. Kiedy mięso już wyraźnie przejdzie aromatem przypraw, podsmażamy je razem z drobno posiekaną cebulką i pokrojoną w kostkę papryką. Możemy wlać na patelnię odrobinę wody i chwilę poddusić. Zawartość patelni przyprawiamy pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.
  • Zapiekany bakłażan 3. W między czasie bakłażana przekrawamy w pół i wydrążamy na małe "łódeczki", do których następnie wsadzamy gotowy farsz.
  • Zapiekany bakłażan 4. Na dużych oczkach tarki ucieramy mozzarellę i posypujemy nią obie połówki.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut, przed wyjęciem sprawdzamy czy kabaczek jest wystarczająco miękki w środku (skóra będzie wciąż dość twarda).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cebula Kurczak Papryka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować