Bakłażan z makaronem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mój synek Piotruś ma 1,5 roku. Zajmując się nim, nie mam czasu na przygotowywanie czasochłonnych potraw. To szybkie i smaczne danie robię dla gości.

Składniki:

  • Na 3 porcje:
    ● 3 średnie bakłażany
    ● 10 dag pieczarek
    ● 20 dag makaronu
    ● oliwa do smażenia

    Sos:
    ● 5 plasterków szynki
    ● przyprawy: sól, pieprz, odrobina bazylii
    ● 10 dag koncentratu pomidorowego
    ● 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Bakłażan z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan z makaronem 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy, przekładamy do miseczki.
    Bakłażany obieramy, kroimy w słupki. Solimy i odstawiamy, aż puszczą sok, płuczemy, osuszamy i smażymy na oliwie.
  • Bakłażan z makaronem 2. Przygotowujemy sos: szynkę kroimy w kostkę. Podsmażamy, podlewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i bazylię. Mieszamy, aż
    sos zgęstnieje.
  • Bakłażan z makaronem 3. Makaron, pieczarki i bakłażany wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy i polewamy sosem. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 190 ˚C. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować