Bakłażan w parmezanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 200C. Blachę wyłożyć folią alu.
2.Na talerz płaski nalać odrobinę wody, na drugi wysypać mąkę i część parmezanu (tyle samo, co mąki), a następnie wymieszać mąkę z parmezanem.
3.Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, zamoczyć każdy w wodzie a potem w mieszance na drugim talerzu.
4.Bakłażany ułożyć na płask na blasze (1 warstwę!) i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie sprawdzić, powinny być nieco przypieczone. Odwrócić je na drugą stronę.
5.W garnku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przecier pomidorowy, kilka łyżek wody dla rozrzedzenia, porwane liście bazylii, anchois (nie trzeba kroić, rozpadną się) i kapary. Zagotować, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem w miarę potrzeby.
6.W naczynie żaroodporne wlać odrobinę oliwy, rozprowadzić po dnie, po czym wylać kilka łyżek sosu pomidorowego.
7.Kiedy wszystkie bakłażany będą gotowe, ułożyć z nich jedną warstwę, polać je połową sosu, posypać połową parmezanu. Na tym ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Polać drugą połową sosu, posypać resztą parmezanu. Piec około 10 minut.
Komentarze