Trudno o zdrowszy posiłek gdzie bogata w błonnik soczewica i bakłażan znakomicie się dopełniają. Do tego kozi ser i świeża pietruszka bo oprócz tego, że zdrowo to musi przede wszystkim być smacznie.
Bakłażan nadziewany czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie połówki, posypujemy lekko solą i zostawiamy na 5 minut. Wycieramy sok papierowym ręcznikiem, smarujemy lekko olejem, kładziemy wewnętrzną częścią na teflonową patelnię i pod przykryciem na małym gazie „podduszamy”. Kiedy będzie miękki zdejmujemy, studzimy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ (zostawiamy skórki- posłużą jako miseczka do serwowania) i rozgniatamy go widelcem na jednolitą masę do której dodajemy ugotowaną soczewicę.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę i na małej ilości oleju podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy wcześniej przygotowaną masę z bakłażana, soczewicy oraz drobno pokrojoną ugotowaną fasolką szparagową i pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Przekładamy do skórek- miseczek z bakłażana. Posypujemy kozim serem.
Komentarze