Bakłażan nadziewany czerwoną soczewicą

4.5 (177 ocen)

  • Łatwy

Trudno o zdrowszy posiłek gdzie bogata w błonnik soczewica i bakłażan znakomicie się dopełniają. Do tego kozi ser i świeża pietruszka bo oprócz tego, że zdrowo to musi przede wszystkim być smacznie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan średni: 1 sztuka
    - soczewica czerwona ugotowana: 12 łyżek
    - czosnek: 2 ząbki
    - fasolka szparagowa zielona ugotowana: 3 łyżki
    - pietruszka świeża posiekana: 1 łyżka
    - ser kozi: 10 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny: 4 szczypty
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan nadziewany czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan nadziewany soczewicą 1. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie połówki, posypujemy lekko solą i zostawiamy na 5 minut. Wycieramy sok papierowym ręcznikiem, smarujemy lekko olejem, kładziemy wewnętrzną częścią na teflonową patelnię i pod przykryciem na małym gazie „podduszamy”. Kiedy będzie miękki zdejmujemy, studzimy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ (zostawiamy skórki- posłużą jako miseczka do serwowania) i rozgniatamy go widelcem na jednolitą masę do której dodajemy ugotowaną soczewicę.
  • Nadziewany bakłażan 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i na małej ilości oleju podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy wcześniej przygotowaną masę z bakłażana, soczewicy oraz drobno pokrojoną ugotowaną fasolką szparagową i pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Przekładamy do skórek- miseczek z bakłażana. Posypujemy kozim serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Czosnek Sery Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować