Bakłażan i pomidory w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Bakłażan i pomidory super razem się komponują. To pyszny pomysł na szybką przekąskę lub kolację. Dopełnieniem całości są przyprawy i niezastąpiony tutaj ser feta. Zamiast „mini tart” można upiec jedną większą. Polecam.

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 3 pomidory,
    • 1 mały bakłażan,
    • około 80-100 gram,
    • jajko do smarowania,
    • oliwa z oliwek,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • zioła prowansalskie,
    • natka pietruszki do dekoracji

Bakłażan i pomidory w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie bakłażana 1. Umytego i osuszonego bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm. Gotowego skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowanego pozostawiamy na około 15 minut by puścił sok.
    Pomidory kroimy w plasterki, a ser w kostkę.
  • podział ciasta 2. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy go radełkiem na około 8 równych części.
  • wyłożony bakłażan 3. Otrzymane w ten sposób prostokąty smarujemy jajkiem. Na środku każdej porcji układamy plasterek bakłażanu.
  • wyłożone pomidory 4. Wokół niego wykładamy pomidory oraz ser feta.
  • przed pieczeniem 5. Przygotowane składniki oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę z przygotowanymi wytrawnymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka powinny piec się około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zrumienią wyjmujemy je.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy