Bakłażan faszerowany kurkami i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając przy skórce cienką warstwę. Wydrążony miąższ oprószyć solą, lekko skropić sokiem z cytryny. Połówki bakłażanów posypać od wewnątrz solą, po 20 minutach spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.(zapobiegnie to goryczy ). Wydrążony miąższ lekko odcisnąć i drobno posiekać.
2.Grzyby oczyścić, wypłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i razem z czosnkiem posiekać, kabanosa pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć rozdrobnione składniki nadzienia. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, zagęścić farsz bułką tartą i wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Napełnić bakłażanowe miseczki farszem, ułożyć w lekko natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i zapiekać 25-30 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.
Komentarze