Bakłażan faszerowany kurkami i kabanosem

0 (0 ocen)

Tak nafaszerowany bakłażan idealnie nadaje się na lekki obiad, przystawkę czy też kolację.

Składniki:

  • 2 bakłażany
    20 dag kurek
    25 dag kabanosów
    10 dag sera żółtego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sok z cytryny
    2 łyżki śmietany 22 proc
    2 łyżki oleju
    2 łyżki bułki tartej






Bakłażan faszerowany kurkami i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając przy skórce cienką warstwę. Wydrążony miąższ oprószyć solą, lekko skropić sokiem z cytryny. Połówki bakłażanów posypać od wewnątrz solą, po 20 minutach spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.(zapobiegnie to goryczy ). Wydrążony miąższ lekko odcisnąć i drobno posiekać.
  • 2. Grzyby oczyścić, wypłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i razem z czosnkiem posiekać, kabanosa pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć rozdrobnione składniki nadzienia. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, zagęścić farsz bułką tartą i wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Napełnić bakłażanowe miseczki farszem, ułożyć w lekko natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i zapiekać 25-30 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy