Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę.
60 min
Składniki:
Składniki na jedną porcję:
1 młody bakłażan
1/4 szklanki kaszy jaglanej
3 pieczarki
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
mały kawałek cukinii
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprzy, oregano, bazylia
olej do smażenia
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1 cm margines posolić i odstawić na pół godziny.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą wodę.
Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości składników. Następnie ostawić patelnie na bok i wbić jajko, dodać kaszę, dokładnie wymieszać, ale nie smażyć.
Łupiny bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjąć, napełnić farszem i piec jeszcze przez 15 minut.
Komentarze