Bakłażan duszony z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie.
2.Bakłażana myjemy i osuszamy. Wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 180 °C. Lekko studzimy, przekrawamy i wydrążamy miąższ.
3.Cebule obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Szklimy cebulę.
4.Dodajemy miąższ bakłażana i ziemniaki. Doprawiamy kurkumą, papryką i solą. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dusimy do miękkości. Podajemy z marchewką.
Komentarze