Bakłażan duszony z cebulą

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa ma dużo witamin i błonnika.

Składniki:

  • duży bakłażan
    2 średnie cebule
    3 średnie ziemniaki
    2 marchewki
    łyżeczka kurkumy
    sól
    szczypta ostrej mielonej papryki
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan duszony z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie.
  • 2. Bakłażana myjemy i osuszamy. Wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury 180 °C. Lekko studzimy, przekrawamy i wydrążamy miąższ.
  • 3. Cebule obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Szklimy cebulę.
  • 4. Dodajemy miąższ bakłażana i ziemniaki. Doprawiamy kurkumą, papryką i solą. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dusimy do miękkości. Podajemy z marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować