Baklawa

4.48 (192 ocen)

  • 60 min

Na baklawę dostałam przepis od przyjaciółki która jest od wielu lat w GrecjiProporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej . Użyłam 300 g ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33Piekłam krócej i w niższej temperaturze gdyż było o wiele mniejsze.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg filo,
    1/2 kg orzechów,
    1/2 kg migdałów lub pistacji
    3 łyżki cynamonu
    1 łyżka goździków w proszku
    600 g masła


    na syrop:
    6 szkl cukru
    0,5 kg miodu
    4 szkl wody
    skorka z 2 cytryn
    2 laski cynamonu

Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baklawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy należy posiekać
    W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
    Masło rozpuścić.
    Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej,
    Powtarzać za każdym filo
    Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem.
    Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki

    piec 50 minut w 180 stopni / przy mniejszym cieście należy piec w niższej temp i krócej.
    Ugotować syrop, zaraz po upieczeniu zalać gorącym syropem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować