Baklava

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Pyszny deser z kuchni tureckiej.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 450 g ciasta filo
    250 g orzechy włoskich
    50 g orzechy laskowych
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki cukru
    150 g masła
    1 garść pistacji
    Na syrop:
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanka wody
    1 łyżka soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Syropy

Baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baklava 1. Na początku przygotowujemy syrop.
    Wodę z cukrem i sokiem z pomarańczy wlewamy do rondelka i gotujemy jakieś 10 minut do rozpuszczenia się cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia.

    W tym czasie do blendera wrzucamy orzechy, cynamon i cukier i wszystko miksujemy na drobne kawałki.
  • Baklava 2. Przygotowujemy formę , którą smarujemy masłem, na to układamy 8 płatów ciasta każdy uprzednio smarując roztopionym masłem. Po tym dajemy połowę orzechów i przykrywamy to znowu tym razem 6 płatami ciasta , oczywiście każdy smarując masłem. Dajemy resztę orzechów i przykrywamy 12 płatami ciasta, które dalej smarujemy masłem. Ostania warstwę tez smarujemy.
  • Baklava 3. Ciasto nacinamy przed pieczeniem, ponieważ potem będzie to trudne w dowolne kształty.

    Pieczemy w 140 stopniach do zezłocenia , ja robiłam mala porcję i piekłam ją tylko jakieś 30 minut w termoobiegu góra i dół , większa na pewno będzie piekła się dłużej.

    Po wyjęciu od razu polewamy syropem i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować