Baklava

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodki, orzechowy deser!

  • 30 min

Składniki:

  • (na blaszkę 20x20cm)

    300g ciasta filo
    150g masła
    300g orzechów włoskich
    150g cukru
    1 łyżeczka cynamonu


    SYROP:

    100g cukru
    100ml wody
    skórka i sok z 1 cytryny

Baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego).
    Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą, wilgotną ściereczką, bo błyskawicznie się zsychają.
    Orzechy zmielić, ale nie całkowicie, dodać cukier i cynamon, wymieszać.

    Na desce ułożyć jeden płat ciasta, posmarować hojnie masłem, przełożyć do blaszki posmarowaną częścią do dołu, posmarować również wierzch. Taki sam zabieg przeprowadzić na następnych 7 płatach, układając jeden na drugim. Wyłożyć 1/3 orzechów, przykryć dwoma warstwami posmarowanego masłem ciasta, wyłożyć kolejną porcję orzechów, znów 2 warstwy ciasta, następne orzechy i ciasto - tym razem 8 warstw. Wierzch bardzo mocno posmarować masłem.
    Gotową baklavę pociąć ostrym nożem w romby, przecinając do samego końca.

    Piec w 180'C około 20-30 minut, do zezłocenia.
  • 2. SYROP:
    Składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut do otrzymania syropu.
    Gotowym syropem polać baklavę wyjętą z piekarnika, wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy