1.Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego).
Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą, wilgotną ściereczką, bo błyskawicznie się zsychają.
Orzechy zmielić, ale nie całkowicie, dodać cukier i cynamon, wymieszać.
Na desce ułożyć jeden płat ciasta, posmarować hojnie masłem, przełożyć do blaszki posmarowaną częścią do dołu, posmarować również wierzch. Taki sam zabieg przeprowadzić na następnych 7 płatach, układając jeden na drugim. Wyłożyć 1/3 orzechów, przykryć dwoma warstwami posmarowanego masłem ciasta, wyłożyć kolejną porcję orzechów, znów 2 warstwy ciasta, następne orzechy i ciasto - tym razem 8 warstw. Wierzch bardzo mocno posmarować masłem.
Gotową baklavę pociąć ostrym nożem w romby, przecinając do samego końca.
Piec w 180'C około 20-30 minut, do zezłocenia.
2.SYROP:
Składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut do otrzymania syropu.
Gotowym syropem polać baklavę wyjętą z piekarnika, wystudzić.
Komentarze