BAKLAVA

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

W Turcji jest pieczona z ciasta filo...

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -ciasto francuskie 1 opakowanie
    -migdały 5 dkg
    -orzechy włoskie 5 dkg
    -morele suszone 7-8 sztuk
    -masło 4 łyżki
    -orzechy, migdały drobno posiekać.

Baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Syrop>
    -woda 1/4 szklanki
    -miód 1/4 szklanki
    -cukier brązowy 1/4 szklanki
    -sok z limonki 3 łyżki
    -Wszystkie składniki przełożyć do małego garnka, gotować około 10-15 minut na małym płomieniu, mieszając.
  • 2. -Orzechy, migdały drobno posiekać.
    -Masło roztopić.
    -Płat ciasta pokroić na 4 części.
    -Blaszkę wysmarować masłem .
    -Ułożyć jeden płat ciasta wysmarować masłem, posypać orzechami, migdałami,morelami pokrojonymi .
    -Postępować tak do wykorzystania wszystkich płatów ciasta.
    -Tak przygotowane ciasto , pokroić na małe kwadraty.
    -Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. (do zrumienienia)
    -Upieczone jeszcze gorące ciasto polać syropem, odstawić do wychłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy