Bakaliowy przeplataniec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne i mięciutkie ciasto,pachnące bakaliami i dżemem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 dag drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    5 dag masła lub margaryny
    5 łyżek cukru

    dodatkowo:
    10 dag mieszanki keksowej
    1 słoiczek dżemu morelowego lub marchewkowego (200 ml)
    cukier puder do posypania
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Dżemy

Bakaliowy przeplataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu,żeby drożdże podrosły.
  • 2. Masło lub margarynę stopić i przestudzić.
  • 3. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem .
  • 4. Do mąki dać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,pozostałe mleko,ostudzone masło i zagnieść mięciutkie ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu ,żeby podrosło.
  • Z bakaliami. 5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm.
    Środek posmarować dżemem i posypać mieszanką keksową.
  • Ponacinane. 6. Ciasto ostrym nożem pociąć w ukośne pasy.
  • Do pieczenia. 7. Następnie pasy ciasta poprzeplatać,raz jeden pas ,a raz drugi.
    Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Upieczone. 8. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
  • 9. Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ja użyłam dżemu marchewkowego domowej roboty: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-z-mlodej-marchewki-2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować