Bakaliowy przeplataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu,żeby drożdże podrosły.
2.Masło lub margarynę stopić i przestudzić.
3.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem .
4.Do mąki dać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,pozostałe mleko,ostudzone masło i zagnieść mięciutkie ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu ,żeby podrosło.
5.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm.
Środek posmarować dżemem i posypać mieszanką keksową.
6.Ciasto ostrym nożem pociąć w ukośne pasy.
7.Następnie pasy ciasta poprzeplatać,raz jeden pas ,a raz drugi.
Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
8.Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
9.Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Ja użyłam dżemu marchewkowego domowej roboty:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-z-mlodej-marchewki-2
Komentarze