Bakaliowy pomarańczowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo ciekawe w smaku ciasto. Bakaliowy placek i kakaowy idealnie komponuje się z pyszną masą pomarańczową. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x36

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    40 dag mąki
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    15 dag masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    dodatki do ciasta jasnego

    słoik powideł śliwkowych
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    tabliczka gorzkiej czekolady
    szklanka orzechów włoskich
    10 dag rodzynek
    masa budyniowa
    1/2 l. mleka
    2 budynie
    25 dag masła
    3 łyżki cukru
    masa pomarańczowa:
    kostka masła
    2 kisiele pomarańczowe
    2 szklanki soku pomarańczowego
    1 galaretka pomarańczowa
    ponadto:
    20 dag biszkoptów
    pół tabliczki czekolady deserowej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bakaliowy pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
    Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut.
    Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń.
    Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.
    Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty.
    Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty

Porady

Do ciemnego ciasta dodaję czasem przyprawę do pierników. Wtedy staje się jeszcze bardziej świąteczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować