Bakaliowy mazurek w waflu

4.99 (141 ocen)

  • 60 min

To specjalność mojej siostry. Zaraziła tym ciastem całą rodzinę. Nawet mój brat je robi u siebie w domu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny 250g
    2 szklanki mleka w proszku1 1/2 szklanki cukru
    2-3 łyżki ciemnego kakao
    1/2 szklanki mleka
    opakowanie wafli
    + szklanka miksu bakali (suszone śliwki, rodzynki, wiórka kokosowe)
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowy mazurek w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa płaty wafli odłożyć na wierzch i spód mazurka. A 1 - 2 płaty pokruszyć na kawałeczki. (pozostałe można schrupać) :))
  • 2. Cukier, masło i mleko - zagotować. Dodać mleko, kakao i mleko w proszku. Trzeba stale mieszać by nie powstały grudki a masa stała się jednolita. Do gotowej masy dodać bakalie i pokruszone wafle. Taką gorącą masę rozprowadzić na jednym płacie wafla a drugim przyłożyć. Wafle owinąć w folię aluminiową lub spożywczą (ja wykorzystuje opakowanie po waflach) i odłożyć w chłodne miejsce na parę godzin, porządnie czymś dociskając, np; można postawić garnek z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować