Bakaliowy gulasz

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 6 osób

Schab pieczony z morelą, czy śliwką kalifornijską podany na zimno zawsze smakuje i często gości w naszych domach , zwłaszcza na świątecznym stole. W wyniku moich ostatnich eksperymentów powstało pyszne połączenie suszonych owoców i mięsa , ale podane na ciepło!

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 900 gram wieprzowiny,
    • 2 cebule,
    • 100 gram moreli suszonych,
    • 6 fig,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 2 łyżki suszonej żurawiny,
    • ok 50 gram suszonej śliwki kalifornijskiej
    • olej,
    • 0,5 szklanki czerwonego wina,
    • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
    • bulion do podlania (około 0,5 litry),
    • przypraw do gulaszu,
    • ostra papryka,
    • tymianek,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • ok 1/3-0,5 łyżeczki cynamonu,
    • pęczek natki pietruszki
    Dodatkowo:
    • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Bakaliowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane mięso 1. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.
    Przepłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę o boku około 1,5- 2 cm. Pokrojone oprószamy przyprawą do gulaszu i tymiankiem.
  • obsmażanie 2. Tak przygotowane mięso dodajemy do cebuli i dokładnie obsmażamy. Pod koniec smażenia podlewamy je winem.
  • gotowanie gulaszu 3. Gdy wino odparujemy mięso podlewamy przecierem pomidorowym i połową bulionu. Gulasz przykrywami i dusimy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie podgrzewania uzupełniamy zredukowany płyn bulionem.
  • przygotowanie bakalii 4. Między czasie przygotowujemy bakalie. Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Figi przekrawamy na 4 części, a rodzynki i żurawinę pozostawiamy bez rozdrabniania.
    Przygotowane bakalie dodajemy do gulaszu na ok 10 minut przed końcem gotowania. Po ich dodaniu gulasz zagotowujemy, ewentualnie podlewamy wodą (wszystko zależy jaką chcemy uzyskań końcową konsystencję). Na koniec doprawiamy go do smaku cynamonem, papryką , pieprzem oraz dodajemy ok 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki.
    Tak przygotowany gulasz podajemy w towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.

Porady

W prosty sposób przed dodanie bakalii, z tradycyjnego gulaszu powstała nowa, wyjątkowo smaczna wariacja tego sycącego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować