Można go traktować, jako świąteczny torcik.Pyszne ciasto orzechowo-rodzynkowo-kokosowe z masą śmietanowo-cytrynową oraz cytrynowym musem i czekoladą z migdałami.
Bakaliowy cytrynowiec z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
2.Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, bakalie (zmielone i pokrojone orzechy, kokos, rodzynki) oraz proszek do pieczenia.
3.Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodajemy wymieszane suche składniki. Dokładnie łączymy składniki razem - łyżką.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
4.Przelewamy ciasto do dwóch takich samych wielkościowo tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 25 do 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu chwilę odczekujemy, wyjmujemy ciasta i studzimy..........ściągamy papier do pieczenia.
5.Z dwóch wyparzonych cytryn ścieramy skórkę, natomiast ze wszystkich 3 sztuk wyciskamy sok.
Przygotowujemy lemon curd. Sok z 3 cytryn oraz skórkę z 2 cytryn łączymy z 3/4 szklanki wody oraz ze szklanką cukru. Dokłądnie mieszamy i odlewamy 1/2 szklanki syropu, natomiast resztę podgrzewamy, dodajemy margarynę i zagotowujemy. Do odlanego syropu dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (możemy zmiksować), a następnie wlewamy do gotującego się syropu. Na końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy. Ostudzony lemon curd wykładamy na jedną część ciasta bakaliowego.
6.Na lemon curd wysypujemy suszoną żurawinę - całe owoce. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1/2 szklanki wrzątku -lekko studzimy.
7.Ubijamy śmietanę kremówkę i łączymy ją z rozpuszczoną galaretką cytrynową. Masę śmietanowo-cytrynową wylewamy na zimny lemon curd. Przykrywamy drugim ciastem bakaliowym.
Prażymy na suchej patelni płatki migdałowe.
Czekoladę topimy na parze z masłem cukrem i wodą. Powstałą polewą polewamy ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze