BAKALIOWY CYTRYNOWIEC z lemon curd

0 (0 ocen)

Można go traktować, jako świąteczny torcik.Pyszne ciasto orzechowo-rodzynkowo-kokosowe z masą śmietanowo-cytrynową oraz cytrynowym musem i czekoladą z migdałami.

Składniki:

  • białka 7 sztuk
    żółtka 3 sztuki
    mąka pszenna 1 łyżka
    cukier 20 dekagramów
    orzechy pokrojone 10 dekagramów
    orzechy zmielone 10 dekagramów
    kokos - wiórki 10 dekagramów
    rodzynki 10 dekagramów
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    cytryny duże 3 sztuki
    cukier 1 szklanka
    woda 3/4 szklanki
    margaryna 1/2 kostki
    Jajko 1 sztuka
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    Żelatyna 1 łyżka
    żurawina suszona całe owoce 0.33 szklanki

    śmietana kremówka 30 % 350 mililitrów
    galaretka cytrynowa 1 opakowanie

    migdały płatki uprażone na suchej patelni 0.33 szklanki

    czekolada gorzka tabliczka 1 opakowanie
    masło 1 łyżka
    cukier 1 łyżeczka
    woda 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Bakaliowy cytrynowiec z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

  • 2. Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, bakalie (zmielone i pokrojone orzechy, kokos, rodzynki) oraz proszek do pieczenia.

  • 3. Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodajemy wymieszane suche składniki. Dokładnie łączymy składniki razem - łyżką.

    Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.

  • 4. Przelewamy ciasto do dwóch takich samych wielkościowo tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 25 do 30 minut w temperaturze 160 stopni.

    Po upieczeniu chwilę odczekujemy, wyjmujemy ciasta i studzimy..........ściągamy papier do pieczenia.

  • 5. Z dwóch wyparzonych cytryn ścieramy skórkę, natomiast ze wszystkich 3 sztuk wyciskamy sok.

    Przygotowujemy lemon curd. Sok z 3 cytryn oraz skórkę z 2 cytryn łączymy z 3/4 szklanki wody oraz ze szklanką cukru. Dokłądnie mieszamy i odlewamy 1/2 szklanki syropu, natomiast resztę podgrzewamy, dodajemy margarynę i zagotowujemy. Do odlanego syropu dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (możemy zmiksować), a następnie wlewamy do gotującego się syropu. Na końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy. Ostudzony lemon curd wykładamy na jedną część ciasta bakaliowego.

  • 6. Na lemon curd wysypujemy suszoną żurawinę - całe owoce. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1/2 szklanki wrzątku -lekko studzimy.

  • 7. Ubijamy śmietanę kremówkę i łączymy ją z rozpuszczoną galaretką cytrynową. Masę śmietanowo-cytrynową wylewamy na zimny lemon curd. Przykrywamy drugim ciastem bakaliowym.

    Prażymy na suchej patelni płatki migdałowe.

    Czekoladę topimy na parze z masłem cukrem i wodą. Powstałą polewą polewamy ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować