Bakaliowe serce

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, zawiera mnóstwo zdrowych bakalii.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 15 dekagramów
    - kasza manna: 15 dekagramów
    - margaryna: 15 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    MASA::
    - mieszane bakalie: rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina: 15 dekagramów
    - orzechy włoskie: 6 dekagramów
    - miód: 2 łyżki
    - sok z cyrtyny: 1 łyżka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce zmieszać sypkie produkty. Margarynę stopić, dodać do suchych składników. Ciasto przypomina troszkę kruche ciasto, więc należy wylepić nim połowę ciasta na natłuszczoną i wysypaną kaszą manną blaszkę w kształcie serca.
  • 2. Drobno posiekać rodzynki, morele, śliwki i żurawinę, zalać 1/2 szkl. wody i gotować ok. 5 min na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny, cynamon oraz posiekane orzechy. Masę wyłożyć na ciasto. Resztę ciasta rozkruszyć palcami, posypać na wierzch ciatsa. Piec ok. 35-40min w temp. 190-200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować