Bakaliowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne ciasto z bakaliami, przełożone masą budyniową.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dkg mąki pszennej
    25 dkg margaryny (1 opakowanie)
    4 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka smietany 18%
    Dodatkowo:
    8 białek
    1 szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 słoiczek powideł śliwkowych
    bakalie: orzechy, rodzynki, kokos
    Masa:
    1/2 litra mleka
    1 op cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki mąki krupczatki
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    1 kostka masła
    1 kieliszek spirytusu
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto, dzielmy na dwie równe części. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części.
  • Ciasto posypujemy bakaliami. 2. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem (wym. 25x40 cm). Ciasto smarujemy połową powideł śliwkowych i posypujemy bakaliami. Z 4 białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy 1/2 szkl cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ubijamy. Pianę równomiernie rozprowadzamy na cieście z bakaliami. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 170 stopni. Czynność powtarzamy i tak samo przygotowujemy drugi placek.
  • Upieczone placki odstawiamy do przestudzenia. 3. Upieczone placki odstawiamy do przestudzenia.
  • Przygotowujemy masę budyniową. 4. Gotujemy budyń. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę gotujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy cukier waniliowy oraz mąki. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy, gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zimny budyń, ucieramy. Na końcu dodajemy spirytus oraz sok z cytryny. Utartą masą przekładamy upieczone placki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować