Bajkowe lukrowane pierniki

5 (172 ocen)

  • 45 min

Te świąteczne pierniki pięknie pachną i smakują. Dekorowanie to świetna zabawa. W tym roku mam już na nie zamówienie, rodzina uważa,że bez nich nie bedzie bajkowych świąt...

  • 45 min

Składniki:

  • pierniki:
    4 szklanki mąki pszennej tortowej
    200 gramów mixu masła i margaryny
    8 łyżek midu naturalnego np. spadziowego
    1 szklanka cukru pudru
    2 świeże jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    15 gramów aromatycznej przyprawy do pierników
    1płaska łyżeczka soli
    1 łyżka kakao

    lukier:
    surowe białko 2 jaj kurzych
    3 szklanki cukru pudru np. aromatyzowanego cytryną
    3 krople aromatu cytrynowego
    barwniki spożywcze lub likier curacao, sok z buraków,sok z wiśni,sok z jagód itp.

    do dekoracji: mak, barwione wiórki kokosowe, kolorowa posypka cukrowa, kolorowe lentylki, perełki i śnieżynki cukrowe, orzechy włoskie, czekoladowe gwiazdy,kropleki i płatki itp.
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Bajkowe lukrowane pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę,cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Margarynę i miód rozpuścić w rondlu (na małym ogniu).Odstawić na 10 minut.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia, dodać roztopioną margarynę i miód, jajka, przyprawę do pierników,wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm.Foremkami lub ostrym nożem( np. choinkę)wycinać dowolne kształty.
  • 4. Blachę wyłożyć pergaminem, układać pierniki zachowując 2 cm odstępy.Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 5. Przygotować lukier : białka roztrzepać widelcem dodać cukrier puder, 3 krople olejku cytrynowego lub pomarańczowego, ucierać do momentu, aż masa będzie idealnie gładka i szklista. Pastelowe barwy uzyskać można dodając liker, barwniki spożywcze, sok z jagód, sok malinowy lub sok z buraków.
  • 6. Pierniki dekorować lukrem w różnych kolorach (używając wykałaczki, można tworzyć przeróżne wzory).
  • 7. Wilgotny lukier można posypać barwionymi wiórkami kokosowymi, (np. zielonymi, różowymi), a także makiem, kolorową posypką. Na lukrowanych piernikach można przyklejać kolorowe lentylki, perełki i śnieżynki cukrowe, orzechy włoskie, czekoladowe gwiazdy,kropleki i płatki itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować