Te świąteczne pierniki pięknie pachną i smakują. Dekorowanie to świetna zabawa. W tym roku mam już na nie zamówienie, rodzina uważa,że bez nich nie bedzie bajkowych świąt...
lukier:
surowe białko 2 jaj kurzych
3 szklanki cukru pudru np. aromatyzowanego cytryną
3 krople aromatu cytrynowego
barwniki spożywcze lub likier curacao, sok z buraków,sok z wiśni,sok z jagód itp.
do dekoracji: mak, barwione wiórki kokosowe, kolorowa posypka cukrowa, kolorowe lentylki, perełki i śnieżynki cukrowe, orzechy włoskie, czekoladowe gwiazdy,kropleki i płatki itp.
Bajkowe lukrowane pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Margarynę i miód rozpuścić w rondlu (na małym ogniu).Odstawić na 10 minut.
2.Do miski wsypać mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia, dodać roztopioną margarynę i miód, jajka, przyprawę do pierników,wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut.
3.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm.Foremkami lub ostrym nożem( np. choinkę)wycinać dowolne kształty.
4.Blachę wyłożyć pergaminem, układać pierniki zachowując 2 cm odstępy.Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
5.Przygotować lukier : białka roztrzepać widelcem dodać cukrier puder, 3 krople olejku cytrynowego lub pomarańczowego, ucierać do momentu, aż masa będzie idealnie gładka i szklista. Pastelowe barwy uzyskać można dodając liker, barwniki spożywcze, sok z jagód, sok malinowy lub sok z buraków.
6.Pierniki dekorować lukrem w różnych kolorach (używając wykałaczki, można tworzyć przeróżne wzory).
7.Wilgotny lukier można posypać barwionymi wiórkami kokosowymi, (np. zielonymi, różowymi), a także makiem, kolorową posypką. Na lukrowanych piernikach można przyklejać kolorowe lentylki, perełki i śnieżynki cukrowe, orzechy włoskie, czekoladowe gwiazdy,kropleki i płatki itp.
Komentarze